Blog

Soazic werkt als Technieker Datacom bij Elia

Van PDH E1 tot SDH en van ethernet tot DWDM… In de job van Technieker Datacom vliegen de technische termen je om de oren. In het Datacom-team wordt dagelijks hard gewerkt om Elia een betrouwbaar en foutbestendig communicatieplatform te voorzien. Dit team staat onder meer in voor vaste, mobiele en satelliettelefonie, beveiligingstechnologie, bewaking van hoogspanningsposten en communicatie met andere partnerbedrijven. Maak kennis met Technieker Datacom Soazic.

Soazic

In the driver’s seat voor performant Datacom-netwerk

“Samen met mijn collega’s ben ik verantwoordelijk voor het onderhoud van de Datacom-technologieën binnen Elia, zoals glasvezel, koperen kabels, modems, PDH E1, ethernet en DWDM. Elke dag kruip ik achter het stuur van mijn dienstwagen om mee te werken aan het herstellen en uitbreiden van een Datacom-netwerk, zodat iedereen binnen Elia en alle externe stakeholders over een goed werkend en betrouwbaar netwerk beschikken. Elke collega in ons team steekt de handen uit de mouwen in een specifieke regio. Ikzelf neem de provincie Namen voor mijn rekening, op weg naar hoogspanningsposten, service centers, dispatchings en datacenters.”

Passie voor telecom

“Om deze job goed te kunnen uitoefenen, is een passie van telecom en nieuwe technologieën essentieel. Die interesse had ik al op jonge leeftijd, waarbij ik me graag verdiepte in wetenschappelijke vragen en complexe technische issues. Na mijn Master Electrotechniek en een boeiende stage bij de Franse spoorwegen – als Française woon ik al zo’n tien jaar in België –, had ik een stevige theoretische bagage. Bij Elia kan ik die kennis volop toepassen in de praktijk. Het uitwisselen van technische kennis met collega’s uit andere afdelingen is hierbij de kers op de taart.”

Job boordevol uitdagingen

“Ik startte in 2007 bij Elia, waarbij ik meteen als Technieker Datacom kon beginnen. Sindsdien heb ik al veel boeiende werkdagen meegemaakt, met vaak verrassende technische uitdagingen om aan te pakken. Zo was het met ons hele team alle hens aan dek tijdens de zomer van 2021, toen door de extreme wateroverlast in Wallonië drie hoogspanningsposten in de provincie Luik onderliepen. Samen met de lokale distributiebeheerders moesten we in allerijl oplossingen uitwerken, met onder meer een lokaal netwerk dat via een andere weg gevoed werd. Dergelijke extreme situatie maken we niet vaak mee, maar het bewijst wel hoe uitdagend ons takenpakket kan zijn.”

Met beide voeten in de praktijk

“Door dagelijks met beide voeten in de praktijk te staan, leer ik elke dag bij. En dat moet ook, want de datatechnologie rondom ons evolueert aan een razendsnel tempo. Bovendien hebben we onze handen vol met het herstellen en vernieuwen van verouderde installaties. Ik ben omringd door fantastische collega’s met wie ik graag werkinformatie en tips deel. Op die manier tillen we elkaars kennis een niveau hoger en blijven we de vinger aan de pols houden van nieuwe ontwikkelingen in ons werkdomein.”

Veiligheid als topprioriteit

“Om als Technieker Datacom vakwerk af te leveren, moet je – naast een passie voor telecom en techniek – accuraat kunnen werken, met oog voor detail. Dit is cruciaal bij het uitvoeren van herstellingswerken, omdat veiligheid binnen Elia absolute prioriteit is. Die veiligheidscultuur maakt deel uit van ons bedrijfsDNA, en als collega’s spreken we elkaar vaak aan op mogelijke onveilige werksituaties. Dit gebeurt altijd in een open en constructieve sfeer.”

“Naast accuraat en veilig werken is ook de vaardigheid om snel complexe situaties te analyseren een belangrijke troef in onze job. Omdat ik al enkele jaren op de professionele teller heb, beschouw ik dit trouwens als een van mijn sterke punten.”

Ook zin in een job als Technieker Datacom? Bekijk onze vacature.