Blog

Jules werkt als Hoogspanningstechnieker bij Elia

Elia heeft een van de meest stabiele en betrouwbare hoogspanningsnetten van Europa. Dit is geen toeval, want dankzij de dagelijkse inspanningen van hoogspanningstechniekers blijft het net en transformatorenpark in elke regio van ons land in topconditie. Hoogspanningstechnieker Jules zet graag mee zijn schouders onder deze doelstelling.

Jules

“Boots on the ground”

Jules is een man van de praktijk, met de ‘boots on the ground’: “Ik hou ervan om dagelijks op de baan te zijn om het elektrische en mechanische onderhoud te doen van hoogspanningstoestellen op ons net. Het zoeken naar oorzaken van mogelijke defecten en het uitwerken van oplossingen is altijd opnieuw een leuke uitdaging. Ook het uitvoeren van metingen en inspecties voor de indienstname van nieuwe apparaten behoort tot mijn takenpakket als hoogspanningstechnieker. Als kers op de taart van mijn job is er – vanuit veiligheidsoverwegingen – de permanente samenwerking met een collega ‘on the road’. Ik heb dus steeds een fijne gesprekspartner naast me op weg naar nieuwe opdrachten.”

Fantastische leerschool

“Die focus op het hands-on aspect was er al tijdens mijn BSO-studies elektrische installaties. Tijdens mijn zevende jaar industriële elektriciteit kreeg ik de kans om stage te lopen bij Elia. Na die stage, die ik midden 2021 afrondde, kon ik meteen als hoogspanningstechnieker aan de slag. Meteen voelde ik aan dat deze job me op het lijf geschreven was, omdat ik de kans kreeg om mijn kennis uit de schoolboeken in de praktijk om te zetten. Tot nu toe was dit een fantastische leerschool, en ik ben ervan overtuigd dat ik ook de komende jaren nog veel zal bijleren.”

Passie voor veiligheid en techniek

“Om de job van hoogspanningstechnieker goed uit te voeren, is een goede basiskennis van elektriciteit – in combinatie met het nodige technisch inzicht –

uiteraard een must. Het goed kunnen analyseren en toepassen van een elektrisch schema is dus essentieel. Daarnaast is er ook de passie voor techniek en veiligheid die mijn collega’s en mezelf motiveert om elke dag opnieuw het beste van onszelf te geven bij het nakijken, onderhouden en herstellen van hoogspanningstoestellen. En wat ook belangrijk is, is de focus op teamwork. Het samenwerken met collega’s en klanten vergt de nodige communicatieskills, zodat we altijd in veilige omstandigheden onze job kunnen uitvoeren.”

Focus op levenslang leren

“Om het elektrische en mechanische onderhoud van hoogspanningstoestellen op het net vakkundig te realiseren, is het ook belangrijk om voortdurend bij te leren. Ik wil mijn bestaande technische kennis blijven updaten. Binnen Elia krijg ik volop de kans om tijdens de kantooruren de nodige opleidingen en trainingen te volgen. Op regelmatige tijdstippen word ik in het opleidingscentrum in Schaarbeek verwacht voor klassikale seminaries. Maar ook via webinars zijn er tal van opleidingsmogelijkheden.”

Topwerkgever

“Voor mij is Elia een echte topwerkgever. Geen enkel ander bedrijf in de sector biedt immers de job van hoogspanningstechnieker aan. Bovendien kom je terecht in een aangename werkomgeving, waarbij het management heel wat inspanningen doet om actief oplossingen uit te werken als bepaalde zaken op de werkvloer bijsturing vergen. Voeg daarbij collega’s en leidinggevenden die altijd bereikbaar zijn voor ondersteunende feedback, en je begrijpt dat ik nog lang aan boord wil blijven van deze toonaangevende speler in de energiesector!”

Ook zin in een job als Hoogspanningstechnieker? Bekijk onze vacature.