Blog

Mugabe werkt als Business Analist bij Elia

Bij een toonaangevende marktspeler als Elia staan alle neuzen in dezelfde richting om het elektriciteitsnet in ons land veilig en betrouwbaar te houden. Een van de collega’s die dit teamwork mee faciliteert, is Mugabe. Als Business Analist is hij immers een bruggenbouwer tussen business en IT. En die rol is hem op het lijf geschreven.

Mugabe

Atypisch profiel

“In vergelijking met mijn collega’s heb ik tot nu toe een ietwat atypisch professioneel parcours afgelegd. Want ondanks mijn technische achtergrond – met studies burgerlijk ingenieur automatisatie en regeltechniek – heb ik enkele jaren in de banksector gewerkt. Dus ver weg van hoog- en laagspanning, technische tekeningen en elektriciteitscabines. Als financieel consultant werkte ik onder meer voor Elia, en op die manier ontdekte ik welke essentiële rol dit bedrijf speelt in onze samenleving, met oog voor innovatie, duurzaamheid en goede werkomstandigheden.”

Bruggenbouwer

In februari 2021 maakte Mugabe de overstap naar Elia. “Ik ging aan de slag als Business Analist, een job waarin ik kennis en ervaring perfect kan combineren. Want het is mijn taak om zakelijke behoeften naar technologische oplossingen te begrijpen en te vertalen. Dit is een cruciale schakel in het proces van projectontwikkeling. Mijn taken variëren van het voeren van diepgaande gesprekken met stakeholders en het identificeren van hun behoeften tot het opstellen van gedetailleerde requirements voor onze IT-ontwikkelingsteams.”

“Ik voel me als een vis in het water als bruggenbouwer tussen business en IT. Binnen het subdepartement TDI (Transformation, Data & Information) van mijn afdeling kan ik me volop uitleven om de samenwerking tussen management en developers zo gesmeerd mogelijk te doen verlopen. Die opdracht is niet altijd eenvoudig, en vereist de nodige skills.”

Open-minded en empathisch

“Die skills zijn een open geest, empathie, een goed ontwikkeld analytisch vermogen en volharding.”

“Met een open geest slaag ik er samen met mijn collega’s in om zonder vooroordelen te luisteren naar de behoeften van de verschillende stakeholders binnen Elia. Want elke afdeling heeft haar eigen behoeften, wensen en noden. Bovendien is ook voldoende inlevingsvermogen in elke betrokken partij essentieel. Zo kan ik mezelf in de schoenen van anderen plaatsen, hun uitdagingen begrijpen en oplossingen vinden die voor hen zinvol zijn.”

Analytisch sterk

“Analytisch vermogen is een andere sleutelkwaliteit die je als Business Analist moet hebben. Je moet immers in staat zijn om complexe problemen te analyseren, gegevens te interpreteren en patronen te herkennen. Hierdoor kun je effectieve oplossingen ontwerpen die aan de behoeften van Elia voldoen. En natuurlijk is volharding ook van groot belang. Want soms kunnen businessprojecten erg uitdagend zijn en veel tijd in beslag nemen, waarbij je moet doorzetten en obstakels moet overwinnen om een project succesvol af te ronden.”

Hecht teamwork

“Die gedreven en succesvolle aanpak kan enkel via hecht teamwork. Want door samen te werken komen heel wat interessante ideeën naar boven die een project extra onderbouwen, met dus ook meer draagkracht geven bij zowel het management als de IT-collega’s.”

Ook zin in een job als Business Analist? Bekijk onze vacature.