Blog

Maryline werkt als Investor Relations Analyst bij Elia

Op de Belgische energiemarkt is Elia een toonaangevende speler. In een energiemarkt die razendsnel evolueert is het essentieel om op een correcte en transparante manier te communiceren naar de markt en bijgevolg goede band op te bouwen met investeerders en marktanalisten. Een job op maat van Investor Relations Analyst Maryline.

Maryline

Duidelijke maatschappelijke purpose

“Tijdens mijn studieparcours aan onder meer ESSEC Business School en Solvay Brussels School Economics & Management kon ik al enkele boeiende professionele uitdagingen aangaan in diverse sectoren en verschillende landen. In juli 2023 besloot ik om bij Elia aan de slag te gaan, omdat deze topspeler in de energiesector voorop loopt in de energievoorziening (door middel van transmissie) en energietransitie in ons land én een duidelijke maatschappelijke purpose heeft. Die bedrijfswaarden sluiten goed aan bij mijn persoonlijke waarden, onder meer om vanuit mijn passie voor duurzaamheid een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving.”

Hechte relatie met investeerders en analisten

“Als Investor Relations Analyst bij Elia ben ik, samen met het hoofd van Investor Relations – verantwoordelijk voor het onderhouden van hechte relaties met investeerders en analisten. Ik volg financiële markttrends nauwgezet op, bereid financiële rapporten voor en organiseer investeerdersmeetings. Ook via periodieke rapporteringen – zoals het schrijven van persberichten en het jaarverslag – informeren we de financiële markten over zowel de financiële als niet-financiële prestaties van Elia evenals onze toekomstplannen. Dit draagt bij aan het opbouwen en vergroten van het vertrouwen van investeerders in ons bedrijf en het aantrekken van kapitaal.

Ik vind het zeer boeiend en uitdagend om binnen een toonaangevend bedrijf in de energiesector te werken. Ik ben dagelijks betrokken bij het analyseren van financiële cijfers, trends in de markt, regulatoire ontwikkelingen en beleidsmaatregelen die relevant zijn voor onze sector. Aangezien ik pas gestart ben in deze rol, krijg ik de nodige tijd en onboarding en ben ik toegewijd om waardevolle inzichten op een concrete manier te vertalen voor externe stakeholders. Ik ben vastbesloten om bij te dragen aan de groei van ons bedrijf.”

Nood aan duidelijke rapportering

“In mijn job ben ik zeer goed omringd door ervaren collega’s die deze missie delen en hun kennis en expertise graag met me delen. Dat is broodnodig, want de regelgeving in de energiesector wijzigt razendsnel en is complex. Denk bijvoorbeeld aan de CSRD-rapporteringsregels of de EU Taxonomy-regelgeving, waarbij alsmaar meer bedrijven en organisaties extra moeten rapporteren over niet-financiële aspecten. Het ESG (Environmental, social en governance) aspect speelt meer en meer een cruciale rol voor investeerders. Het is essentieel goed te kunnen belichten hoe duurzaamheid in het DNA van het bedrijf zit verweven.

De vinger aan de pols van actualiteit

“In mijn rol is het erg belangrijk om de actualiteit – zowel nationaal als wereldwijd – accuraat op te volgen. Samen met mijn collega’s hou ik de vinger aan de pols van nieuws en nieuwe trends in de energiesector en op de financiële markten. Daarnaast zijn effectieve communicatie en interpersoonlijke vaardigheden belangrijke skills in mijn job, en ook mijn taalvaardigheid speelt een cruciale rol in het effectief communiceren in verschillende talen en begrijpen van diverse zakelijke en interculturele situaties.

“Juist omdat communicatie en uitwisseling van informatie zo’n grote rol spelen in mijn job, verkies ik kantoorwerk in plaats van thuiswerk. Tijdens vergaderingen en informele gesprekken aan de koffiemachine vang ik immers heel wat waardevolle info op over ons bedrijf en de sector waarin we actief zijn.”

Ook zin in een job als Investor Relations Analyst? Bekijk onze vacature.