Blog

Jean-Baptiste werkt als Technieker Kabels en Lijnen bij Elia

Voor een veilig en goed werkend elektriciteitsnet in ons land is het cruciaal dat het hoogspanningsnet altijd in optimale conditie blijft. Hiervoor zijn regelmatig de nodige inspecties en metingen nodig. En dat is geen taak voor doetjes, want voor dit onderhoudswerk is vaak het nodige klimwerk in hoogspanningsmasten nodig, tot zelfs 100 meter bovengronds. Een uitdaging die Technieker Kabels en Lijnen Jean-Baptiste graag aangaat.

Jean-Baptiste

Geen hoogtevrees

Hoogtevrees? Dat heeft Jean-Baptiste niet. En gelukkig maar, want als Technieker Kabels en Lijnen moet hij regelmatig zijn klimmateriaal bovenhalen om in hoogspanningsmasten te klimmen. Zijn opdracht? De kabels en lijnen van het hoogspanningsnet onderhouden en – indien nodig – herstellen. “Onze kabels en lijnen worden jaarlijks grondig geïnspecteerd door het grootste inspectie- en certificatiebedrijf in België. Zij merken elke onregelmatigheid op. En dat is prima, want veiligheid – voor alle belanghebbenden, van consumenten tot omwonenden – staat bij Elia met stip bovenaan de prioriteitenlijst. Samen met mijn collega’s doen we dagelijks patrouilles en werfbezoeken om onze infrastructuur zeer grondig te onderhouden.”

Informerende taak

“Met een team in elke provincie is het alle hens aan dek om het hoogspanningsnet van Elia in topconditie te houden. Maar onze taak houdt meer in dan louter onderhoud en herstellingen uitvoeren. Zo staan we ook in voor informatie aan klanten en omwonenden over onze opdrachten. Wanneer een bedrijf bijvoorbeeld een hoogbouwmagazijn wil bouwen onder een hoogspanningslijn, is het zeer belangrijk om alle pro’s en contra’s af te wegen.”

Dagelijks on the road

De keuze tussen deskwork of field work is voor Jean-Baptiste een no-brainer. “Ik ben een man van de praktijk. Elke dag opnieuw kijk ik er naar uit om achter het stuur van mijn dienstwagen te kruipen en op locatie de handen uit de mouwen te steken. Dankzij die praktijkervaring leer ik elke dag bij. Die kennis deel ik trouwens graag met collega’s en klanten. Op die manier draag ik tijdens teammeetings mijn steentje bij aan een nog veiliger gebruik van onze infrastructuur.”

Teamplayer én zelfstandig werken

“En als ik moet kiezen tussen teamwork of individueel werken? Dan zet ik mijn joker in, want ik heb niet echt een voorkeur. Ik ben best wel een teamplayer, maar hou er ook van om mijn eigen ding te doen, gefocust en vol passie voor mijn job. Zelfstandig kunnen werken is trouwens een van de kwaliteiten die je zeker moeten hebben als Technieker Kabels en Lijnen, in combinatie met oog voor detail.”

Investeren in opleidingen

Elektrische kabels en lijnen vakkundig onderhouden is onmogelijk zonder een uitstekende kennis van de recentste technische regelgeving. “Ik ben Elia als werkgever erg dankbaar dat ik voldoende tijd en ruimte krijg – onder meer via het stelsel van educatief verlof – om via opleiding en training mijn technische kennis op peil te houden. Die proactieve aanpak levert een win-winsituatie op voor alle betrokken partijen: medewerkers, eindklanten en uiteraard ook Elia zelf.”

Ook zin in een job als Technieker Kabels en Lijnen? Bekijk onze vacature.