Blog

Gilles werkt als Market Engineer bij Elia

Dag en nacht staat Elia garant voor een stabiel en betrouwbaar elektriciteitsnetwerk in ons land. Om deze doelstelling te realiseren, is het cruciaal dat vraag en aanbod van elektriciteit zo goed mogelijk op elkaar afgestemd zijn. Hiervoor rekent Elia onder meer op Market Engineer Gilles.

Gilles

Strategische functie binnen NCC

“Na mijn Master Electromechanica aan Groep T rondde ik in 2021 aan de KU Leuven een educatieve master in de wetenschappen en technologie af. Dankzij die extra Master – met focus op vakdidactiek fysica en engineering & technologie – zou ik als leerkracht aan de slag kunnen gaan binnen het TSO. Die ambitie berg ik zeker nog niet op, maar momenteel voel ik me als een vis in het water bij een topwerkgever als Elia. Twee jaar geleden – in oktober 2021 – startte ik als Marketing Engineer binnen het Nationaal Controlecentrum. In die functie maak ik deel uit van het departement Energy Scheduling & Balancing, een van de vijf afdelingen in het NCC.”

Electriciteitsvraag en -aanbod op elkaar afstemmen

“Als Market Engineer werk ik samen met zes collega’s, om 24/7 en in real-time de nodige preventieve en sturende acties te ondernemen om de dagelijkse vraag en aanbod naar elektriciteit in ons land zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Het gaat dus om het vinden van de juiste balans tussen elektriciteitsproductie en -verbruik, waarbij we waken over de nodige reserves, de nationale en internationale financiële impact inschatten en de risico’s voor het net goed in het oog houden.”

“Samen met mijn collega’s volg ik dus de de bevoorradingszekerheid in België op, en activeren we de strategische reserve als dit nodig is. Tegelijk volgen we noodprocedures op als het elektriciteitsnet in België onder druk komt te staan.”

Flexibele uurroosters

“Omdat deze taken een continue opvolging vereisen, werkt ons team in shifts. Door dag en nacht aan de slag te zijn, garanderen we dat elk potentieel risico of elke noodsituatie meteen aangepakt wordt. Tegelijk werken we samen met teams uit andere afdelingen, wat voortdurend de nodige coördinatie vereist. Bij een nachtshift werk ik één week lang van 21u30 tot 6u30. Ochtend- en namiddagshifts worden altijd opgesplitst in enkele dagen per week. Dit regime is vrij intens, maar zorgt er ook voor dat we altijd standby zijn. En uiteraard staat hier een aantrekkelijke extra financiële premie tegenover.”

Veeleisende job met grote verantwoordelijkheid

“Voor de job van Market Engineer moet je stressbestendig zijn, een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben en in staat zijn om prioriteiten te stellen. Ook een sterk analytisch vermogen, gecombineerd met het snel doorhakken van knopen, is meer dan welkom. Vaak moeten mijn collega’s en ikzelf een hele set van beslissingen nemen op korte periode, waarbij we soms geconfronteerd worden met een cascade van incidenten. Sommige van onze acties kunnen grote gevolgen hebben voor de elektriciteitsvoorziening in ons land. Het hoofd koel houden – wat er ook gebeurt in onze ‘commandopost’ – is dus essentieel!” –

De vinger aan de pols van nieuwe regelgeving

“Het is evident dat voor de job van Market Engineer een uitstekende technische kennis vereist is. Ook een goede kennis van het Belgische en Europese elektriciteitsnet en de energiesector – inclusief de huidige uitdagingen in de energiewereld – is cruciaal. Om die kennis op peil te houden, krijg ik binnen Elia volop de kans om de nodige opleidingen te volgen. Tweemaal per jaar doen we in Duitsland met onze collega’s van West-Europese operatoren een grootschalige oefening, waarbij we een groot ongeval simuleren. Daarnaast volg ik vijfmaal per jaar een NCC-refreshtraining, met specifieke thema’s die op de agenda staan. Dankzij die vormingstrajecten kan ik mijn job vakkundig blijven uitvoeren.”

Ook zin in een job als Market Engineer? Bekijk onze vacature.